Een kabouter en dan meer contact tussen bewoners?
Het idee!
Een kabouter die ongeveer 90 cm. groot is, heeft iets vertederends en is leuk om te zien. Harry, zo heet de kabouter, logeert bij gastouders in Kattenbroek.
Harry vindt het leuk om samen met de gastouder andere mensen te ontmoeten. Het kan zijn dat Harry en de gastouder bij buren of kennissen op bezoek gaan. Of zij gaan samen naar een school, of wandelen zo maar door het winkelcentrum.
Dat Kattenbroek een mooie wijk is kun je zien aan de huizen die er staan, de stenen. Nog belangrijker zijn de mensen die in die stenen wonen. Hoe hebben ze het en wat hebben de bewoners met elkaar?
Meer contacten tussen inwoners verhoogt het de saamhorigheid en draagt bij aan meer ‘omzien naar elkaar’. Een verrijking van het leven in Kattenbroek, vooral voor mensen die niet gemakkelijk contacten maken of zich wat eenzaam voelen. Dat zijn niet alleen ouderen. Een spontaan gesprek is ook voor jongeren en inwoners van middelbare leeftijd soms een cadeautje.
Waar is het idee ontstaan?
In Kattenbroek zetten een aantal bewoners zich in om burgerinitiatieven tot stand te brengen. Deze bewoners hebben zich verenigd in wat heet het Buurbestuur en zijn steeds op zoek naar nieuwe ideeën. Zo ontstond bij één van de deelnemers van het Buurtbestuur gedachte om een kabouter te laten logeren bij gastouders in Kattenbroek.
Drie MBO studenten, Dewi Gibbs, Roeline Ramselaar en Daniël Zomer, hebben het idee verder vorm gegeven. Zij hebben bedacht op welke wijze Harry bij opeenvolgende gastouders gaat logeren.
De drie studenten: “We hebben vaak overlegd en best wat dingen verzonnen. Je loopt namelijk nog met best wat vragen. Bijvoorbeeld: ’maar hoe zorg je dan dat mensen in contact komen?’ en ‘hoe hou je die kabouter een beetje in de gaten?’ Voor dat soort vragen hebben wij een oplossing bedacht. Wij hebben bijvoorbeeld een handleiding geschreven. Daarin staan praktische puntjes die kunnen helpen in geval van ‘’nood’’. Maar ook hebben wij er een paar uitdagingen in gezet die gastouders kunnen doen met Harry. Bijvoorbeeld: ’Ben jij lid van een club? Neem Harry dan eens gezellig mee!’ En zo hopen wij dat mensen gestimuleerd worden om leuke dingen met Harry te doen. Ook is er een e-mail gemaakt van Harry. We hebben afgesproken dat de gastouders daar een mail naar toesturen met de leuke verhaaltjes die ze met Harry meemaken. Die verhaaltjes zetten wij dan op een blog (zie onderaan vermeld) en dan hopen wij dat Harry steeds meer bekendheid gaat maken in Kattenbroek!
Een aantal actieve bezoekers van De Ontmoeting, een multifunctionele ruimte voor jong en oud op de grens van Kattenbroek en Zielhorst, heeft het initiatief omarmd en begeleiden de overdracht naar opvolgende gastouders.
De gemeente Amersfoort en Indebuurt033 ondersteunen het initiatief met een kleine subsidie.
Hoe werkt het dan?
Op 5 maart heeft wethouder Tigelaar Harry welkom geheten in Kattenbroek en de kabouter over gedragen aan de eerste logeerouder. Tijdens het logeren zal Harry van alles kunnen meemaken. Dat is te volgen op www.harrydekabouter.blogspot.com
– De gastouders doen verslag van de belevenissen en de drie MBO studenten plaatsen dat op deze site.
– Na een logeerperiode van ca. een week zal Harry worden overgedragen aan de volgende gastouder. De actieve bezoekers van De Ontmoeting begeleiden deze overdrachten.
– De opvolgende gastouders zullen door de initiatiefnemer worden uitgenodigd voor een gezamenlijke lunch.
Wethouder Tigelaar:
“Goede initiatieven van buurtbewoners zijn belangrijk voor onze wijken. Het uitwisselen van Harry de kabouter is zo’n initiatief. Extra leuk is het dat mbo-studenten hebben meegeholpen met de uitwerking. Het leidt er hopelijk toe dat mensen in Kattenbroek die daar behoefte aan hebben, met elkaar in contact komen. Bijvoorbeeld tijdens de lunch die de initiatiefnemers voor de gastouders gaan organiseren.”
Wanneer stopt de logeerpartij?
Nooit !
In de geschiedenisboeken zal te lezen zijn dat iedereen in Kattenbroek Harry heeft ontmoet en daardoor de bewoners elkaar beter hebben leren kennen. Harry werd een icoon in Kattenbroek.
Geïnspireerd geraakt?
Neem contact op met Hans van Berkel,